Onze aanpak

Aandacht voor het land, de dieren en de mensen om ons heen; dat zijn onze speerpunten.

Dierenwelzijn voorop

Bij Boerenmart gunnen we onze dieren de rust en ruimte om te groeien. Dierenwelzijn staat altijd voorop. Onze koeien grazen lekker buiten, waarbij ze zelf kiezen wat ze eten. Doordat zij nooit lang op hetzelfde stuk weiland blijven, zijn er altijd voldoend lang gras en kruiden voor hen beschikbaar.

Onze dieren

Mobiele kippenstal

Nadat onze koeien het lange gras hebben opgegeten, rijden we de mobiele kippenstal naar dit stuk weiland. De mobiele kippenstal bevat vers water, een voorraad kippenvoer en legnesten. Dit verrijdbare kippenhok is zo opgebouwd dat de kippen zelf kunnen kiezen of ze binnen of buiten het hok scharrelen. De leghennen zijn gek op het korte gras dat de koeien voor hen overlaten en op de vliegenlarven in de koeienmest, die ze naar hartenlust uit elkaar wroeten. Net als onze runderen verplaatsen we de leghennen iedere dag, zodat ze nooit lang op hetzelfde stuk weiland blijven en niet in hun eigen mest zitten. Op deze manier hebben de leghennen altijd vers gras tot hun beschikking hebben.

Vrienden van de weidevogel

Al onze dieren leven zoveel mogelijk buiten in het weiland, waar ze de ruimte hebben om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Een groot deel van dit weiland reserveren wij in de broedperiode voor weidevogels. Boerenmart doet daarom mee aan het Weidevogelpact Midden-Delfland. Dit betekent dat we in de broedmaanden van de weidevogels het gras hoog laten groeien. Zo vinden weidevogels een beschutte plek om hun nest te maken en hun jongen uit het ei te zien kruipen. Kijk voor meer informatie op deze site.